...εφ' όλης της ύλης

Η ζωγραφική ήταν μια παράλληλη διαδρομή για μένα

Τον γνωρίζουμε μέσα από τα τραγούδια του, που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει. Ωστόσο, όπως μας εκμυστηρεύεται ο ίδιος, από πολύ μικρός βούτηξε στα χρώματα, τα μελάνια, τα μολύβια και τα κάρβουνα. Ο Κώστας Καλδάρας πριν ακόμη αρχίσει να συνθέτει τραγούδια έκανε αγιογραφίες, κόμικς και εικονογραφήσεις σε έντυπα και περιοδικά. Συνέχισε με πίνακες ζωγραφικής, που μάλιστα τους πουλούσε περιστασιακά. Τη ζωγραφική δεν τη σπούδασε σε σχολή, αλλά δίπλα σε ζωγράφους. Έτσι διαθέτει την αυθεντικότητα ενός λαϊκού αυτοδίδακτου ναΐφ.

Σήμερα στις 7 το απόγευμα εγκαινιάζεται έκθεση με μια σειρά έργων του στον πολυχώρο “ΕΡΙΑ” στη Νάουσα, όπου επέλεξε να ζει τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά του. Έργα ζωγραφισμένα με λάδι, ζωηρά χρώματα και στιβαρό σχέδιο, όπου κυριαρχούν οι γυναικείες φιγούρες, ο έρωτας, τα σώματα, αλλά και προσωπογραφίες αγαπημένων και φίλων, όπως ο λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος που χορεύει ένα ζεϊμπέκικο. Στο πορτρέτο, όπως λέει, έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Υπάρχουν επίσης έργα εμπνευσμένα από το προσφυγικό, που τα έσοδά τους θα διατεθούν σε κοινωφελείς σκοπούς.
“Τα έργα μου είναι περισσότερο αποτύπωση συναισθημάτων. Μέσα από ρεαλισμό και αποτύπωση της πραγματικότητας που οδηγεί στο συναίσθημα. Πάντα υπάρχει ο συμβολισμός στην τέχνη, αλλά η ματιά του ζωγράφου και το συναίσθημά του νομίζω ότι αρκούν να δώσουν αυτό που αισθάνεται” εξηγεί.

Όταν τον ρωτάμε με τι αγαπά να ζωγραφίζει περισσότερο, απαντά χωρίς περιστροφές: “Με ό,τι βρεθεί μπροστά μου, κάρβουνο, κιμωλία, τέμπερα, αλλά περισσότερο έχω ασχοληθεί με μολύβι και λάδι”. Για το αν μπορεί να ζωγραφίζει παντού, ακόμα και στους τοίχους, αυθορμήτως απαντά: “Ναι, βέβαια, ειδικά ως φοιτητής στην εστία που μέναμε”.

Η οικογένειά του επέμενε πριν από κάθε ενασχόλησή του με την τέχνη, τη μουσική ή τη ζωγραφική, να πάρει το πτυχίο του και να ασχοληθεί στη συνέχεια με την τέχνη ως χόμπι. “Εκεί ήταν που σαν επανάσταση προέκυψε το μουσικό κομμάτι. Η ζωγραφική, επειδή ήταν πιο ήσυχη και μοναχική τέχνη και σε θέλει πολλές ώρες μαζί της, ήταν μια παράλληλη διαδρομή για μένα . Δεν την είχα αφήσει ποτέ” ομολογεί.

Η αυριανή αναδρομική έκθεση στη Νάουσα, με περίπου πενήντα έργα από λάδι, κάρβουνο και μολύβι, χωρίζεται σε θεματικές ενότητες, όπως χορός, μουσική, προσωπογραφίες - πορτρέτα και αισθήσεις. Ειδική ενότητα είναι αφιερωμένη στο έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», που πρωταγωνιστούν αυτές τις μέρες της Αποκριάς στην πόλη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 6 μ.μ. - 9 μ.μ. και Σάββατο και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και το απόγευμα από 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

Ο Κώστας Καλδάρας, συνθέτης και στιχουργός που έχει δισκογραφήσει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες τραγούδια, συνεργαζόμενος ως δημιουργός, με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, έχει γράψει επίσης το βραβευμένο βιβλίο “Η Σκιά του Ταξιδευτή”.
Avgi.gr

Διαδικτυακοί τόποι που συχνάζω

...εφ' όλης της ύλης

Αυτή η σελίδα είναι σαν μια εικονική σοφίτα όπου κρύβουμε και φανερώνουμε αναμνήσεις και όνειρα.

Ένας χώρος, που στεγάζεται το παρελθόν και σχεδιάζεται το μέλλον.

Σας αυτοσυστήνομαι λοιπόν, με τραγούδια, ζωγραφιές και σκίτσα, βιβλία, σκέψεις και φωτογραφίες κι ό,τι άλλο θα μπορούσε να με ανησυχεί.

Καλή αντάμωση να ‘χουμε…!

Κώστας Καλδάρας